Miten löytää parhaat taidenäyttelyt

Taidenäyttely on useimmille synonyymi niin sanotun paremman väen kulttuuririennolle, jossa hyvin pukeutuneet ihmiset liikkuvat hitaasti teokselta toiselle ihaillen, ainakin näennäisesti, esilläolevia teoksia niiden laadusta riippumatta. Koska heidän mielestään taidenäyttelyssä “täytyy” käyttäytyä niin. Tai näin ainakin kuvitellaan. Mutta on paljon myös toisenlaisia tilaisuuksia, tapahtumia ja näyttelyitä, joissa voi nähdä erilaista yleisöä ja etenkin erilaisia teoksia. Jatkuvasti lisääntyvät kriittisen, joskus postmoderniksi nimitetyn, taiteen tapahtumat antavat toisenlaisia elämyksiä ja tunteita, joskus jopa inhoa tai vihaa, mutta harvoin jättävät yleisöään kylmäksi. Kriittisen taiteen tarkoituksena lienee herätellä ihmisiä ajattelemaan ja kyseenalaistamaan valtavirtamedian tarjoamaa kuvaa yhteiskunnasta ja maailmasta. Se houkuttelee katsojaansa tiedostamaan, ettei vallitseva tapa ole aina välttämättä se paras tai ainoa oikea.

Voiko taide vaikuttaa vallitseviin yhteiskuntanormeihin

Kriittisen taiteen Taidenäyttely voi olla joskus hyvinkin järisyttävä ja mieleenpainuva kokemus. Jos on tottunut kulkemaan lauman mukana ja pitämään yleisesti hyväksyttyjä normeja ainoana oikeana totuutena, saattaa vierailu tapahtumassa, joka suhtautuu kriittisesti näihin jokapäiväisyyksiin, laukaista paljonkin totutusta poikkeavia ajatuskulkuja. Meille kaikille tekisi hyvää pystyä ajattelemaan luovasti ja suhtautua ennakkoluulottomasti niin kutsuttuihin erilaisuuksiin. Uudenlainen ajattelutapa ja vanhojen perinteisten mallien hylkääminen saa aikaan kehitystä niin ihmisenä kuin laajemminkin yhteiskunnallisesti. Perinteiset mallit ja toteutustavat hylkäävä taiteilija haluaa osaltaan vaikuttaa tähän ajatteluun ja asettaa taiteellaan kyseenalaiseksi nuo normit. Joidenkin mielestä tämä on virkistävää ja taiteen kenttää avartavaa, jotkut muut taas saattavat kokea sen ahdistavana.

Kuinka sitten löytää tällainen erilainen, kriittisen taiteen Taidenäyttely? Perinteisesti on luettu sanomalehdistä taidekriitikkojen arvosteluja tapahtumista ja näyttelyistä ja päätetty sitten mennä itsekin tutustumaan kyseiseen tapahtumaan. Nykypäivänä muut kanavat ovat varmasti jo ylittämässä, jos eivät ole jo ylittäneet, nuo perinteiset paperilehdet informaation lähteenä. Internetistä löytyvät tiedot paikkakuntien tapahtumista, erilaiset alaan liittyvät facebook-ryhmät ja sivustot toimivat tiedon antajina kaverien lisäämien linkkien lisäksi. Jos kyseessä on suurempaa mainetta saanut taiteilija tai tapahtuma, kertoo myös televisio usein käymisen arvoisista näyttelyistä. Nettihaku taiteilijan nimellä tai tyylillä antaa myös tietoa siitä, minne kannattaa suunnata. Paikalliset radiokanavat saattavat myös nostaa esille oman paikkakunnan kuuluisuuksia ja tapahtumia. Tapoja on monia kuten taiteen eri lajejakin.

Perinteisestä poikkeavaa taidetta

Taidenäyttely, jossa gallerian seinille on ripustettu maalauksia kauniisti kehystettynä, alkaa olla yhä harvempien herkkua. Nykyaikana taide, ja etenkin kriittinen taide, voi olla toteutettu mitä erilaisimmilla tavoilla ja välineillä. Toki löytyy myös maalauksia joissa on kriittinen sanoma, mutta yhtä hyvin teokset voivat olla toteutettuja videoina, veistoksina, kolmi- tai neliulotteisina teoksina, taiteilijan itsensä esittäminä, tilateoksina. Erilaisia kriittisen taiteen esitystapoja on loputtomasti. Näyttely voi olla ulkona tai sisällä, galleriassa tai ostoskeskuksessa, rautatieasemalla tai kadun varrella. Usein pyritään löytämään paikka, jossa mahdollisimman moni näkisi teoksen tai teokset. Näissä tapahtumissa harvemmin vietetään avajaisia, joissa kutsuvieraat kulkevat kuohuviinilasi kädessä tärkeän näköisinä cocktailpaloja napostellen, vaan tarkoitus on saada ravisteltua ihmiset hereille ja ajattelemaan.