Tutustu taidenäyttelyyn Savonlinnassa

On totta, että moni mielenkiintoinen taidenäyttely löytyy pääkaupunkiseudulta ja erityisesti Helsingin kantakaupungista. Olisi kuitenkin suuri virhe kuvitella, että kaikki taide Suomessa on löydettävissä pelkästään yhden kaupungin sisältä tai korkeintaan sen lähimaastosta. Yksi todellinen taiteenystävän kohde pääkaupunkiseudun ulkopuolella on tietysti Savonlinna. Ja toisin kun voisi luulla, Oopperajuhlat eivät ole ainoa syy käydä kaupungissa, sillä myös moni taidenäyttely Savonlinnassa on vetänyt paljon yleisöä. Savonlinnan alue on kiinnostava kohde ympäri vuoden. Kokemus onkin osoittanut, että tämä pikkukaupunki on niin vetovoimainen, että jopa kansainvälisten artistien ja tähtien saaminen alueelle ei ole ongelma. Siksi niin musiikin kuin kuvataiteen ja muiden taidemuotojen ystävien kannattaa pohtia, jos seuraavana vuorossa olisikin taidenäyttely Savonlinnassa – eikä se sama, hyvin tutuksi tullut taidemuseokierros Helsingissä. Paras vaihtoehto on toki tutustua kumpaankin kohteeseen!

Helsinki ei voi monopolisoida taidetta

Jostakin syystä Helsingillä ja laajemmin pääkaupunkiseudulla on hyvin vahva maine Suomen kulttuuripääkaupunkina. Tietenkään kukaan ei voi kiistää sitä tosiasiaa, etteikö pääkaupungissamme olisi paljon erilaista kulttuuritarjontaa. Tämä on luonnollista, sillä alueelle on myös pakkautunut eniten ihmisiä, ja useimmilla muillakin elämänalueilla ja toimintasektoreilla kaikenlainen aktiivisuus keskittyy juuri Helsingin seudulle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kulttuurinystävien ei pitäisi ikinä vilkuilla muualle. Savonlinna on erinomainen esimerkki siitä, kuinka kaupunki voi pienestä koostaan huolimatta luoda ihmisiä koskettavia taide-elämyksiä. Usea taidenäyttely Savonlinnassa on saanut monen helsinkiläisen tajuamaan, että on aiemmin elänyt taidekuplassa, joka oli syytä puhkaista uusien kokemusten saamiseksi. Tuloksena on syntynyt kiinnostavia uusia kulttuurielämyksiä uudessa ympäristössä. Juuri tämä on koko taiteen ydin: tarvitsemme uusia näkökulmia, jotka ravistelevat totuttuja ajatusmallejamme. Erilainen taidenäyttely Savonlinnassa voi olla avain uusin kokemuksiin.

Mistä on muodostunut ajatus siitä, että juuri Helsingissä tapahtuu kaikki kiinnostava taide? Jos halutaan löytää syyllisiä, vaikka siitä ei usein olekaan hyötyä, voi mahdollisesti osoittaa mediaa, joka monesti antaa hyvin yksipuolisen kuvan Suomesta. Pääkaupunkiseutu nähdään tyypillisesti kulttuuritapahtumien kohteena, ja muu Suomi saa kiitosta luontomaisemistaan. Tämä stereotypia olisi syytä rikkoa. Mielenkiintoista ja sykähdyttävää taidetta löytyy nimittäin kehä kolmosen ulkopuolelta, ja toisaalta myös pääkaupunkiseudulla on kauniita luontomaisemia, kuten Nuuksio Espoossa. Oopperajuhlat ja lukuisa menestynyt taidenäyttely Savonlinnassa ja muissa pienemmissä kaupungeissa puolestaan todistavat sen, että koko Suomi tuottaa laadukasta ja kiinnostavaa kulttuuria. Helsingissä voi toki yhden päivän aikana vierailla useissa eri kohteissa, mutta toisaalta on selvää, että taiteessa ei ole kyse määrästä vaan laadusta. Taide-elämykseen tarvitaan vain yksi sykähdyttävä teos, ei loputonta museoiden jonoa.

Savonlinnaan on hyvät liikenneyhteydet

Ne jotka eivät asu Savonlinnassa, saattavat pohtia, kuinka kaupunkiin pääsee helpoiten. Kaikilla kulttuurin- ja taiteenystävillä ei ole omaa autoa, joten raitiovaunulla liikkumaan tottunut helsinkiläinen joutuu etsimään itselleen toisen ajopelin. Mikäli käytössä kuitenkin on auto, Savonlinnaan pääsee erittäin hyvin mistä päin tahansa Suomea. Paikka sijaitsee Etelä-Savossa ja liikenneyhteydet kaupunkin toimivat erinomaisesti niin pohjoisesta ja etelästä kuin Keski- ja Länsi-Suomesta. Ilman autoa Savonlinnaan pääsee täysin ongelmitta myös junalla sekä busseilla, ja löytyypä kaupungista myös lentokenttä. Ja jos kaikki edelliset tuntuvat liian arkisille, taidenäyttely Savonlinnassa voi alkaa venematkalla, sillä kaupunkiin mennään usein vesiteitse. Siispä nyt suunnittelemaan uutta kulttuurimatkaa Etelä-Savoon. Mikä kulkumuoto sopii sinulle parhaiten?

Taide on epäilemättä yksi hienoimmista asioista, mitä ihmiskunta on historiansa aikana tuottanut. Moni on sitä mieltä, että juuri taide tekee elämästä merkityksellistä. Heti kun ihminen on saavuttanut riittävän elintason eikä häntä tai hänen läheisiään uhkaa akuutti hätä, hän alkaa kaivata elämäänsä muutakin sisältöä kuin vain hengissä säilymistä ja varallisuuden kartuttamista. Tietysti historia tuntee myös esimerkkejä ihmisistä, jotka valitsivat taiteen ennen toimeentuloa ja jopa ennen perhettä. Kukaan ei osaa tyhjentävästi kuvata taiteen merkitystä ihmisille, mutta on selvää, että läpi ihmiskunnan historian, se on liikuttanut meitä. Silti myös taide voi institutionaalistua eli laitostua ja näin kangistua kaavoihin. Siksi taiteenystävien tulee olla tarkkana, että taiteesta ei muodostu elitististä suorittamista. Paras keino tähän on poistua välillä tutuista ympyröistä ja tutustua uusiin kohteisiin. Uusi taidenäyttely Savonlinnassa on tähän mainio keino.