Taidelajit tulevat parhaiten tutuiksi, kun lähtee tutustumaan näyttelyihin. Yleisin näyttelymuoto on varmasti kuvataiteen näyttelyt, sillä Suomessa on paljon laadukkaita gallerioita, joissa kuvataidetta voi käydä ihastelemassa. Gallerioissa voidaan järjestää paikallisten taiteilijoiden näyttelyitä, millä pyritään tukemaan paikallista taide-elämää. Osassa gallerioita on jokin teema, jota se pyrkii noudattamaan. Pienempien gallerioiden lisäksi Suomessa on suurempia taidenäyttelyihin keskittyneitä instituutioita, kuten Kansallisgalleria ja Ateneum.
Taidelajit laajemmin nähtävissä ympäri Suomen
Kuvataide ei ole kuitenkaan ainoa taidelaji, jota voi käydä ihailemassa paikan päällä. Esimerkiksi nykytaidetta voi käydä ihastelemassa Kiasmassa, jossa taideteokset saattavat olla jotain aivan muuta kuin kuvataidetta. Kiasmassa järjestetään tapahtumia esimerkiksi äänitaiteeseen ja performansseihin liittyen. Kiasman tavoitteena on tuoda esiin nykytaiteen eri muotoja, joten näyttelyt saattavat yllättää kokeneenkin taideharrastajan.
Musiikki on yksi yleisimpiä taiteenlajeja, jota käydään nauttimassa livenä ympäri Suomen. Festarit ja muut populaarimusiikin tapahtumat ovat kenties tunnetuimpia esimerkkejä näistä. Lisäksi klassista musiikkia voi nauttia vaikkapa Sibelius-talossa ja kansanmusiikkia Kaustisen kansanmusiikin festivaaleilla. Toisinaan tapahtumia on yhdistetty ja kuvataiteilijat ja muusikot ovat rakentaneet yhteisen näyttelyn, joten mahdollisuuksia riittää.
Taidelajit herää eloon yhdessä koettuna
Oli kysymyksessä sitten kuvataide, musiikki tai kuvanveisto, taide on parasta kollektiivina. Paikan päältä koettuna taide on parhaimmillaan, vaikka nykyään taidetta voi ihastella kätevästi myös verkon välityksellä. Suomessa on paljon erilaisia gallerioita, museoita ja muita taiteeseen keskittyneitä instituutioita, etteivät uudet kokemukset lopu kovinkaan helposti.